Prečo mi oheň nehorí | Doprírody.sk

Martin Šípoš
Po 16 sep 2013

Je mi jasné, že drevo na oheň musí byť suché. No všetko na zemi je mokré! Čo s tým?

Odpoveď je jednoduchá - zdvihnúť oči hore. Na oheň je vhodné olámať suché konáriky zo stromov a nie zbierať ich zo zeme. Aj v suchom počasí je drevo zo zeme vlhkejšie a oheň tak viac dymí. Ak je všetko drevo mokré, nezostáva nič iné, než sa poobzerať po spadnutých stromoch, ktoré ale neležia na zemi - drevo na spodnej strane je zvyčajne suchšie. Taktiež v prípade vlhkého počasia odporúčam zbaviť aj najtenšie konáriky kôry - značne sa tým uľahčí horenie a vlhké drevo tak rýchlo preschne.

 

 

Dal som na papier kusy dreva, zapálil to a nič z toho. Kde sa stala chyba?

Možností neúspechu je viacero. S najväčšou pravdepodobnosťou nastala zrada v tom, že drevo bolo príliš hrubé. Ideálne je použiť ako prvotné palivo konáriky s priemerom zápalky. Až keď sa dobre rozhoria, prikladať o niečo málo hrubšie. Taktiež je dôležité dať tenkých konárikov dostatok, ideálne zväzok, ktorý akurát obopneme spojenými prstami oboch rúk.

 

Inou príčinou môže byť vlhkosť. Ak bolo použité drevo čerstvé alebo mokré po daždi, neúspech je takmer istý. Preto vždy hľadáme čo najsuchšie drevo, aké sme schopní nájsť.

 

Oheň sa mi pekne rozhorel, no potom zhasol. V čom je problém?

Najčastejšou príčinou tohto problému je prikladanie príliš veľa a príliš hrubých kusov driev. Pokiaľ oheň pred tým, než zhasol, statočne dymil, problém mohol byť aj v tom, že drevo bolo príliš mokré.

 

 

 

Čo robiť, ak je ohnisko mokré? Dá sa v ňom založiť oheň?

Samozrejme, bushcrafter si vie rady aj v takej situácii. Stačí dať na spodok viacero hrubších (o priemere 2-3 prsty) polien a oheň zakladať na nich. Čím vlhšia zem, tým hrubšie polienka. Ako bude oheň mocnieť, sám si ohnisko časom vysuší.

 

Ako si poradiť, keď prší?

Najkritickejšia fáza ohňa je jeho zapálenie a nasledujúcich pár minút. Vtedy sú ešte plamene slabé a nezvládnu odpariť dopadajúce kvapky vody. Najjednoduchším riešením je nakloniť sa nad oheň a chrániť ho vlastným telom. Pokiaľ máme po ruke celtu, klobúk..samozrejme ich použijeme. Pokiaľ je dážd intenzívny, je dobré udržiavať oheň čo najväčší (v rámci bezpečnosti - nechceme podpáliť les). Dobre vybudovaná pahreba a silné plamene prečkajú aj búrku. No vždy, ak máme tú možnosť, premiestnime oheň pod strechu prístreška (celta...). Ušetrí nám to palivo i nervy.

 

Nasypal som do záhradného grilu uhlie, polial tekutým podpaľovačom, zapálil, no uhlie sa nechytilo. Čo mám spraviť inak?

Uhlie, aby sa na ňom dalo grilovať, musí tlieť. To najlepšie dosiahneme tak, že v grile založíme obyčajný oheň, prikladáme drevo postupne až do hrúbky cca 2 prsty a po tom, ako sa vytvorí základ pahreby, doň pridávame po troškách kusy uhlia. Nezabúdame spolu s uhlím prikladať i drevo. Takto pripravená pahreba má dlhú výdrž bez následného prikladania a do jedla sa nevsiaknu pozostatky chémie z tekutého podpaľovača. Pokiaľ je v grile slabý ťah, osvedčilo sa kuriózne riešenie v podobe fúkania teplovzdušnou pištoľou. 

 


 

 

Pripojte sa k viac ako 3500 ľuďom, ktorí zadarmo emailom dostávajú nové články hneď, ako sú publikované.

 

 

Pridať nový komentár